"));
Wordt deze e-mail niet volledig weergegeven, bekijk dan hier de online versie.
HiQ Invest Mail naar HiQ Invest Bel naar HiQ Invest
Oktober 2012

Geachte heer/mevrouw,

Oktober

De maand oktober was in vergelijking met de afgelopen maanden rustig. Er was minder aandacht voor de stress rondom Spanje en Italië. De cijfers van de Amerikaanse blue chip bedrijven vielen per saldo iets tegen. Daarentegen lijkt de Amerikaanse huizenmarkt zich steeds verder te herstellen wat als een belangrijke economische indicator wordt gezien. Het aantrekken van de huizenmarkt zorgt voor vele directe en indirecte banen.

Voor wat betreft onze handelsmogelijkheden zijn wij in een vergevorderd stadium om enkele nieuwe beurzen aan te sluiten, waaronder Brazilië.

 

Nog geen klant?
Wel al een klant?
HiQ Invest Market Neutral Fund; -1,60% in oktober 

Op 27 en 28 oktober waren de Amerikaanse beurzen gesloten door de orkaan “Sandy”. Het was voor het eerst sinds 1888 dat de beurzen twee dagen achter elkaar gesloten waren vanwege weersomstandigheden. Ook de volumes op de andere beurzen waren die dagen laag. Dit was terug te zien in het Market Neutral Fund waar aanzienlijk minder transacties werden gedaan op deze dagen.  

Het Market Neutral Fund presteerde in oktober negatief. Het fonds leverde 1,6% in. Met name in de laatste week liepen de posities uit lijn. Hiermee komt het totaal rendement in het Market Neutral Fund sinds begin dit jaar op +18,69%. Sinds de start van het fonds bedraagt het rendement +94,2%. 

Transactietaks

Al enige tijd wordt er over gesproken. Volgens het regeerakkoord lijkt de transaktietaks daadwerkelijk ingevoerd te worden. De plannen zijn, om in 2015 een belasting in te voeren van 0,1% per financiële transactie en 0,01% voor derivatentransacties. U zult zich wellicht afvragen of deze belasting van invloed kan zijn op het Market Neutral Fund, aangezien er binnen dit fonds vele transacties worden uitgevoerd.

Ten eerste is belangrijk te weten dat slechts 20% van het belegd vermogen verhandeld wordt op beurzen die in aanmerking komen voor de transactietaks.

Ten tweede is het mogelijk dat HiQ Invest als liquidity provider wordt uitgesloten van deze taks. In Engeland, waar reeds een “stamp duty” bestaat, is HiQ Invest vrijgesteld van het betalen van deze belasting. In de landen waar wij actief zijn en waar reeds een transactietaks is ingevoerd, die wij wel moeten betalen, zoals Frankrijk en Hong Kong, werken onze strategieën prima. Hooguit moeten een aantal parameters worden aangepast voor bepaalde strategieën. Wij hebben daar niet noemenswaardig veel last van gehad.

Wij “finetunen” onze strategieën op zodanige wijze dat rekening wordt gehouden met de transactiekosten per beurs. Onze prime broker ABN-AMRO Clearing en de exchanges hanteren namelijk niet altijd dezelfde kosten. Overigens zijn de bedragen die wij betalen voor trades zeer laag. 

Daarmee is de transactietaks wel vervelend voor ons, maar absoluut geen onoverkomelijk probleem. 

 HiQ Invest aanwezig op de Dag van de Belegger, 23 en 24 november in de Amsterdam RAI

HiQ Invest zal vrijdag 23 en zaterdag 24 november aanwezig zijn op de Dag van de Belegger. Deze jaarlijkse beurs voor beleggers vindt plaats in de Amsterdam RAI. Toegang voor dit evenement is gratis. 

Bij de HiQ Invest stand zullen enkele fondsmanagers aanwezig zijn. Daarnaast zal fondsmanager Jasper Anderluh op vrijdag 23 november deelnemen aan de paneldiscussie: “Actief versus passief beleggen.” Deze paneldiscussie vindt plaats tussen 13:30 en 14:30. Andere paneldeelnemers zijn Wouter Weijand (BNP Paribas), Henry van Heijster (ING), Jochem Baalmann (Indexus) en Matthijs Aler (Ohpen).    

In de stand van HiQ Invest zal de handel die het Market Neutral Fund uitvoert live te volgen zijn. Over deze live opstelling kunnen vragen worden gesteld aan kwantitatief analist (Quant) van HiQ Invest, Mark Fransen. 

Mark Fransen (partner HiQ Invest) studeerde Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de Theoretische Fysica. Na zijn studie richtte hij zich als kwantitatief medewerker op de optietheorie wat resulteerde in de ontwikkeling van nauwkeurige en snelle numerieke optiemodellen. Bij HiQ Invest houdt hij zich bezig met de automatisering van handelsstrategieën die leiden tot de ontwikkeling van half- en volledig automatische handelstools. 

HiQ Invest zal te herkennen zijn aan de “HiQ”-blauwe stand. Inschrijven voor de Dag van de Belegger kan hier.

Fonds Resultaat*

HiQ Invest Market Neutral Fund

+94,2%

EuroStoXX 50 (de beurs)

-40,3%

*Sinds 14 augustus 2007

HiQ Invest Fundamental Value Fund; -1,61% in oktober, outperformance oktober -3,50%

In de nieuwsbrief van juli is kort aandacht gegeven aan de aankoop van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling. Het aandeel is één van de best presterende fondsen in de portefeuille in de maand oktober (+7.74%). Sinds het aandeel is gekocht op een gemiddelde prijs van  4,225 euro is  het gestegen naar  5,15 euro per 31 oktober.

Het aandeel Mobistar stelde teleur in oktober. Met een daling van bijna 17% was Mobistar het slechtst presterende aandeel in de portefeuille. Ondanks de problemen in de telecomsector zijn de fondsmanagers nog steeds positief over het aandeel Mobistar.

Op 18 oktober heeft Sligro een positieve trading update gepubliceerd. Hierdoor steeg het aandeel in het tweede deel van de maand. Het foodservicebedrijf sloot de maand af met een plus van ruim 8%. 

Helaas zorgden de slechte resultaten van de aandelen Mobistar,  Internationale de Plantations d’Heveas en Jacquet Metal Service voor een negatief resultaat in het Fundamental Value Fund. Het Fundamental Value Fund daalde met 1.61%, terwijl de benchmark met 1.89% steeg.

 

Fonds Resultaat*

HiQ Invest Fundamental Value Fund

-8,50%

HSBC Smallcap Index (Benchmark)

-36,5%

*Sinds 1 januari 2007

 

HiQ Invest beschikt over een Wft-vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM)
HiQ Invest staat tevens onder toezicht van de De Nederlandsche Bank (DNB)
KvK Amsterdam 34252934

Deze e-mail en zijn bijlagen zijn uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n) als op dit e-mailblad vermeld. Het is mogelijk dat deze e-mail persoonlijke en/of vertrouwelijke informatie bevat. Wanneer u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u dringend ons daarvan te berichten. Elke verspreiding, vermenigvuldiging, gebruik of openbaarmaking aan derden van de inhoud van deze e-mail en zijn bijlagen, is verboden. Hoewel deze informatie m et de meeste zorg is samengesteld is HiQ Invest B.V. op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele fouten, omissies of andere onjuistheden in deze informatie of de gevolgen daarvan noch op enigerlei wijze gebonden aan de inhoud van de e-mail of zijn bijlagen. Gelieve, in geval van onjuiste of onvolledige ontvangst, deze e-mail terug te sturen naar de afzender.